How to fry Keropok Lekor using an Air Fryer:
1) Brush some oil evenly onto the keropok. You can use any cooking oil. I use coconut cooking oil. You can do without the oil, but your keropok will turn out a bit dry and dull-looking. If you apply some oil, it will help seal in the moisture and gives that "deep-fry" appearance to the keropok.
2) Air-fry at 180 deg C for 10 mins, check if cooked and increase the cooking time as needed.
3) Enjoy!
Cara memasak Keropok Lekor dengan Air-Fryer
1) Sapukan sedikit minyak masak pada permukaan keropok lekor. Saya menggunakan minyak kelapa. Sebenarnya, kamu juga boleh memasak keropok lekor ini tanpa minyak tetapi hasilnya keropok akan menjadi lebih kering dan kelihatan kurang menarik. Lapisan minyak akan menjadikan keropok lebih lembut dan kelihatan seperti digoreng.
2) Setting: Air-fry pada 180 darjah C selama 10 minit. Tengok sama ada keropok dah masak. Tambah masa memasak jika perlu.
3) Jom makan!
😍😍😍
ReplyDelete